TEKNİK BLOG
- Hypertherm Sarf malzemelerinin sahte olduğunu nasıl anlarsınız?
- Hypertherm Kullanıcı Hikayeleri #1 ''True Hole Teknolojisi Ürün Serisini Genişletiyor''
- Hypertherm Plazma Kesme Makineleri Ünlü Teknik güvencesi ile satışta!
- Altacon Sonsuz Dişli Redüktörler
- SKF TLGB 20 Şarjlı Gres Tabancası
- SKF TWIM 15 Taşınabilir İndüksiyonlu Rulman Isıtıcı
- Durum İzleme: SKF @ptitude Yazılımları ile Kesintisiz Takip
- Freudenberg Sızdırmazlık Ürünleri ve Çözümleri
- Tarım Makinelerinde Doğru Güç Aktarım Ürün Tercihinin Önemi
- Kritik Fanlarda Vibrasyon Analizi ve Performans Artışı
- Redüktör Bakımı Nasıl Yapılır?
- Gıda Sektöründe Optimum Yağlama Stratejileri Nelerdir?
- Durum İzleme ile Beklenmedik Makina Duruşlarını Engelleyin
- Takım tezgâhları için verimli yağlama: ISOFLEX NBU 15 CNC Tezgah Spindle Rulman Gresi
- LUFKIN Marka Ürün ve Hizmetler
- Gıda Güvenliği için Hijyenik Rulman Tasarımının Önemi
- Pelet Presi Yağlama Sistemi
- Projeye Özel Yağlama Sistemleri
- Türbin ve Kompresör Yağ Filtrasyon Cihazı
- KTR ROTEX Standart Tip Kaplin Nedir?
- VIBSMART Sensör Uygulamaları
- WBF Paslanmaz Rulmanlı Termoplastik Yataklı Rulman
- Elektrik Motorlarında Koruma Sınıfı Ve Yapı Biçimleri
- Operatör Odaklı Bakım nedir / neden önemlidir?
- SKF Çok Hatlı Yağlama Sistemleri
- Start-Stop Motorlarında Kayış Gerginliğinin Önemi
- SKF Paslanmaz Sabit Bilyalı Rulmanlar
- SKF Yağ + Havalı Yağlama Sistemleri
- Makine Eksen Ayarı / Kaplin Ayarı Nedir? Neden Önemlidir?
- Sızdırmazlık Elemanları Nedir?
- SKF Yüksek Sıcaklık Rulmanları
- Tek Hatlı Yağlama Sistemleri Nedir?
- Kestirimci Bakımda Vibrasyon Analizinin Önemi
- Elektrik Motoru Çeşitleri Nelerdir?
- Asenkron Elektrik Motoru Nedir? Elektrik Motoru Nasıl Seçilir?
- Kaplin Nasıl Seçilir?
- Bir Arabada Kaç Rulman Var?
- Ünlü Teknik’in Sunmakta Olduğu SKF Tarım Makinesi Sektör Çözümleri
- Çift Hatlı Yağlama Sistemi Çözümleri
- Rulman Seçimi Nasıl Yapılır?
- Redüktör Nedir? Türkiye’de Üretilen Redüktör Çeşitleri Nelerdir?
- Satın Alma Kararında Rulman Fiyatlarının Etkisi
- Servis Ömrü Dolan Rulmanlarınızı Yeniden Kullanabileceğinizi Biliyor Muydunuz?
- Rulman Arızalarının Başlıca Sebepleri Nelerdir?
Redüktör Nasıl Seçilir?
Redüktör nasıl seçilir sorusunu cevaplayacağımız bu makalemizde redüktör seçimi için gerekli ana başlıklar ve önemli kriterleri bulabilirsiniz.
Redüktör seçiminde dikkat edilmesi gereken ana başlıklar;
Redüktör seçimi yapılırken 3 önemli başlığa dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar mekanik kontrol, termal kontrol ve redüktör mili üzerine gelebilecek radyal ve eksenel yük kontrolleri olarak tanımlanabilir.
Mekanik kontrolün yapılabilmesi için öncelikle makinanın çalışma koşulları belirlenmeli ve buna göre günlük çalışma saati , saatteki dur kalk sayısı ve makineden redüktöre gelecek yükün hangi sınıfa girdiği tespit edilmelidir.
Redüktör seçiminde yüklerin sınıflandırılması;
a-Düzgün Çalışma
Küçük karıştırıcılar, asansörler, konveyörler, montaj bantları, doldurma makinaları, bantlı konveyörler, temizleme makinaları, fanlar, test makinaları
b-Yumuşak Şoklar, Düzgün Olmayan Çalışma
Ağır konveyör bantları, değirmenler, ahır gübre makinaları, vinç hareketli mekanizmalar, bükme makinaları, çimento karıştırıcılar, dişli makinaları, ahşap işleme makinaları için sürücüler, kayar kapılar
c-Ağır Şoklar, Aşırı Düzgün Olmayan Çalışma
Taş kırıcılar, eksantrik presler, doğrayıcılar, presler, taşlama milleri, çekiçli kırıcılar, kağıt öğütücüler, delme makinaları, extruderler, vibratörler, santrifüj makinalar
Yük sınıflandırması, çalışma düzgünlüğünden ve aşağıdaki tabloya göre kütle hız faktörü “maf”den belirlenir. Burada, çalışma veya kütle hız faktöründen gelen daha yüksek sınıf yük sınıflandırmasında geçerlidir. (Örnek: aşırı düzgün olmayan çalışma ve maf=3.8 gibi bir durumda yük sınıfı H olarak belirlenir.
Aşağıdaki diyagram redüktör seçiminde en kritik konulardan bir tanesi olan günlük çalışma zamanına bağlı gerekli minimum servis faktörü “fB min” seçimi için U,M,H çalışma sınıflarına göre ilgili değeri verecektir.
Redüktörlerin çalışması esnasında içerisinde bulunan dişli, rulman ve keçelerde sürtünmelerden kaynaklı ve yağ çalkantılarından kaynaklı bazı kayıplar meydana gelir. Kayıp olan bu enerjinin tamamı ısı enerjisine dönüşmektedir. Redüktör gövdesi üzerinden bu ısının bir miktarı ortama atılır, geri kalan ısı enerjisi ise redüktör gövdesi üzerinden atılamadığı için redüktörün ısınmasına yol açar. Isı enerjisi belli bir değerin üzerine ulaştığında yağın aşırı ısınmasına yol açar ve yağ karbonlaşarak yağlama görevini yerine getiremez hale gelir. Bu durum redüktör üzerinde oluşacak ısının kontrol altında tutulmasını gerektirir. Özetle termal kontrol redüktör seçimi için kritik noktalardan bir tanesini oluşturur. Bu kontrolleri ilgili ürün tipinin kataloglarındaki termal yönden müsaade edilen motor güç değerlerine bakarak yapmak mümkündür. Kontrolde dikkat edilmesi gereken nokta bu değerlerin belli şartlar altında verilmiş olmasıdır. Örnekleyecek olursak ortamdaki çevre sıcaklığına, hava hızına, çalışma sürelerine bağlı olarak kataloglarda verilen termal güç değerlerinin düzeltme katsayılarıyla çarpılarak düzeltilmesi gerekir.
Redüktör seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer başlık radyal ve eksenel kuvvetlerdir. Bağlantı şekillerine göre giriş ve çıkış millerinde radyal ve eksenel kuvvetler oluşabilmektedir. Güç aktarımının kayış-kasnak, zincir-dişli, kaplin vb. gibi bağlantı elemanları ile yapıldığı durumlarda oluşan radyal ve eksenel yük değerlerinin kontrol edilmesi gerekir. Ürün tiplerine göre kataloglarda izin verilen yük aralıkları verilmiştir. Burada dikkat etmemiz gereken nokta ; radyal ve eksenel kuvvetler, bu kuvvetlerden biri “0” (sıfır)’a eşit iken hesaplanmıştır.
Son olarak mekanik, termal ve yük kontrollerinden sonra redüktör seçiminde dikkat edilmesi gereken başka bir nokta redüktörün montaj pozisyonudur. Aksi belirtilmedikçe redüktörün standart montaj pozisyonunda çalışacağı varsayılarak redüktör içerisine yağ konulur. Redüktör üretiminin yapıldığı ve etikette yazan montaj pozisyonunda değil de farklı bir montaj pozisyonunda kullanılırsa redüktör içerisindeki bazı hareketli parçalar (dişliler, rulmanlar gibi) yağlanamayabilir ve kısa sürede arıza yapabilirler. Bunun önüne geçmek için redüktör seçimi ve redüktör siparişi esnasında redüktörün montaj pozisyonunu mutlaka belirtmek gerekir. Üretici firma montaj pozisyonuna göre yağ seviyesi yükselterek veya sızdırmazlık vb. gibi ilave tedbirler alarak redüktörün problemsiz çalışmasını sağlar.