Hashtag : motoru
Teknik Blog
Bir Arabada Kaç Rulman Var?
Bir arabada kaç rulman olduğu, aracın modeline göre değişiklik gösteren bir durum olmasının yanı sıra, bir araçta minimum rulman sayısı 35 ile 45 adet arasında değişiklik göstermektedir.
1- Direksiyon milinde kullanılan rulmanlar mil ile gövde arasında yataklık yaparak direksiyon milinin kolayca dönmesini ve aşınmamasını sağlar. Rulmanlar küresel bilye ya...
Devamını Oku
Asenkron Elektrik Motoru Nedir? Elektrik Motoru Nasıl Seçilir?
Elektrik enerjisini döner bir mekanik enerjiye dönüştürmeye yarayan araçlara elektrik motoru denir. Asenkron motorlar, sabit duran bir dış bölümden ve dönen bir iç bölümden oluşur. Sabit bölüme “stator” , dönen bölüme ise “rotor” denir. Her iki bölüm manyetik akıyı ileten demir saç paketinden yapılırlar.
...
Devamını Oku
Elektrik Motoru Çeşitleri Nelerdir?
Genel amaçlı elektrik motorları 2-4-6 kutuplu, üç fazlılarda 380V ve 400V 50 Hz ile tek fazlılarda 220V 50 Hz olarak üretilmektedir. Müşterinin talebi halinde özel millere, çoklu hıza, çeşitli gerilim değerlerine ve frekanslara sahip özel amaçlı elektrik motoru çeşitleri de üretilebilmektedir.
Alüminyum ve dökme devir gövde 63-315, 0,12 Kw...
Devamını Oku
Kestirimci Bakımda Vibrasyon Analizinin Önemi
Artan dünya nüfusuna paralel olarak tüketim de önemli ölçüde dünya genelinde artış göstermekte. Bu, gıdadan makine imalatına, otomotivden çimento endüstrisine hemen her sektörde üretimde büyümeyi tetikleyen faktörlerden birisidir.
Peki üretim bu denli önemli iken; bu süreçte faydalandığımız makinalarımızın sağlığı da ...
Devamını Oku
Sızdırmazlık Elemanları Nedir?
Sızdırmazlık elemanları döner mil keçesi, O-Ring, takım halka, körüklü keçe gibi değişik isimlerle bilinir. Genelde hareketli veya hareketsiz makine parçaları arasında her türlü maddenin sızmasını önleyici elemanlardır. Sızdırmazlık elemanlarının fiyatları makine ve araçların fiyatları ile karşılaştırılamayacak kadar düşüktür.
...
Devamını Oku
Makine Eksen Ayarı / Kaplin Ayarı Nedir? Neden Önemlidir?
Eksen ayarı, 2 ya da daha fazla birbirine bağlı çalışan makinenin (örneğin; motor+pompa, motor+redüktör+değirmen) şaft merkezlerinin aynı doğrultuya getirilmesidir. Bu ayar çeşitli dış etkenler (ısıl genleşme vb.) de gözetilerek belirli toleranslar dahilinde ve hedef mesafelere göre yapılır. Bağlantı elemanı genellikle kaplindir ve genel tabir yine “kaplin ayarı” ola...
Devamını Oku
Start-Stop Motorlarında Kayış Gerginliğinin Önemi
Stop-Start sistemi nedir?
Giderek artan çevre kirliliği koşulları ile karşı karşıya kalan araç üreticileri, taşıt motoru tarafından üretilen karbondioksit emülsiyonlarını azaltmanın yeni yollarını bulmak zorunda kalmıştır. Bunun neticesinde ortaya çıkan Start-Stop motor sistemleri, karbondioksit emülsiyonlarını azaltmaya yardımcı olmak için gel...
Devamını Oku
Elektrik Motorlarında Koruma Sınıfı Ve Yapı Biçimleri
TS EN 60034-5 standardına göre Volt Elektrik motorları katı ve sıvı maddelere karşı korumalı olarak üretilmektedir. Standart motorlarımız IP55 koruma sınıfında üretilmektedir.
Ayrıca IP56, IP65 ve IP66 koruma sınıflarında siparişe göre üretim yapılmaktadır.
Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi IP ( Ingress Progress ) diziliminde ilk rakam katı maddelere karşı korumayı tarif...
Devamını Oku
Redüktör Bakımı Nasıl Yapılır?
Benzer tüm ekipmanlarda olduğu gibi redüktörler için de bakım aslında montaj aşamasında başlar. Doğru montaj hazırlığı ve doğru montaj redüktörün ömrünü ve bakım sürelerini uzatacaktır. Periyodik olarak aşağıdaki maddelere uyulması da ayrıca redüktör ömrünü uzatacaktır.
Kontrol ve Periyodik Bakım Aralıkları
...
Devamını Oku
Kritik Fanlarda Vibrasyon Analizi ve Performans Artışı
Fanlar bulunduğu ortamdaki havanın debisini değiştiren cihazlardır. Kullanım alanlarına göre emme fanı, egzoz fanı ve basma (besleme) fanı olarak üç gruba ayrılır.
Fanlar, günümüz teknolojisinde gıdadan kimyaya, otomotivden madenciliğe kadar her endüstrinin olmazsa olmazıdır. Farklı endüstrilerde ve farklı rollerde, üretimin devamlılığını ve sistemin verimliliğini ...
Devamını Oku